Certi “Eerlijk bloeit het langst”

Publicatie: Richard Smit

Bloemenveiling Royal FloraHolland en distributeur Timmermans lanceren donderdag 8 september 2016 een initiatief om siertelers, die vaak het water aan de lippen staat, er weer bovenop te helpen. Ze introduceren een bedrijfsmodel waarmee de bloemen- en plantenteler de veiling en groothandel overslaat en rechtstreeks naar de winkel of consument gaat met een beter product. Dit consumentenmerk heet Certi.

Beide bedrijven hebben de afgelopen drie jaar aan een herkenbaar bloemen- en plantenmerk gewerkt. Onder de naam Certi bestaan er inmiddels zes bloemenwinkels in Duitsland, achttien winkeltjes in tuincentra en een webwinkel. De ambitie is om over enkele jaren vijftig shop-in-shops in tuincentra en driehonderd bloemenwinkels te hebben. Deze week wordt het concept ook in Nederland uitgerold, waar de initiatiefnemers mikken op twintig shops in tuincentra en honderd stadswinkels.


Een shop van Certi. De initiatiefnemers mikken op honderd van deze bloemen- en plantenwinkels in Nederland. foto: Certi

Schakels weghalen

Voor de sector is het initiatief hard nodig, zegt John Zwaan, die binnen Royal FloraHolland verantwoordelijk is voor Certi. Veel Nederlandse siertelers hebben het volgens hem al jaren moeilijk: naar schatting valt 60% van de siertelers onder de afdeling van de bank die zich bezighoudt met bedrijven met financiële problemen. Timmermans en FloraHolland zien hun nieuwe bedrijfsmodel als een mogelijkheid voor de sierteeltsector om zich weer op te richten en te blijven voortbestaan.

Door schakels tussen de kweker en de consument weg te halen moeten twee vliegen in de één klap worden geslagen. De kwekers krijgen daardoor een betere prijs voor hun producten en de consument meer waar voor zijn geld. Het aanbod verschraalt, zegt Zwaan. De kwaliteit van bloemen en planten lijdt onder de lange reis van kwekerij naar veiling, van veiling naar exporteur, van exporteur naar groothandel, van groothandel naar de winkel en uiteindelijk van de winkel naar de consument.

‘Voor een kweker van snijbloemen is één eurocent meer per steel voldoende om uit de rode cijfers te komen’

John Zwaan

Ondermaatse kwaliteit

De kwaliteit van de producten zakt nog verder weg door de moordende concurrentie in tuincentra. Die bedrijven hebben het moeilijk en concurreren vooral op prijs, volgens Zwaan. Daardoor verdient een kweker minder en gaat op zijn beurt beknibbelen op de productkwaliteit. Volgens Zwaan zijn veel telers in die val getrapt. ‘Hierdoor betaalt de consument een relatief hoge prijs voor ondermaatse kwaliteit, maar heeft meestal geen vergelijkingsmateriaal.’

Certi draait het proces om en stelt de consumentenprijs vast op basis van de prijs die de kweker vraagt. Hierdoor moet deze de bloem of plant meer aandacht en voeding kunnen geven. ‘In het geval van een snijbloemenkweker is één eurocent meer per steel voldoende om uit de rode cijfers te komen’, zegt Zwaan. Volgens hem zijn kwekers onzeker geworden en durven ze geen hogere prijzen te vragen. ‘Door ons businessmodel verdienen ze altijd 10 tot 15% meer aan hun product. Dat kan oplopen tot wel 34%.’

Eerlijk bloeit het langst

Certi selecteert naar eigen zeggen de beste bloemen en planten bij geselecteerde kwekers in het topsegment. Die producten worden vers bij de kweker afgehaald en staan binnen 24 uur op de verkoopvloer of bij de consument thuis. Royal FloraHolland en Timmermans beginnen een reclamecampagne om het concept onder de aandacht van het publiek te brengen onder de leus ‘Eerlijk bloeit het langst’.

Op dit moment zijn 700 kwekers bij het project betrokken, en dat is een klein deel van de circa 6000 kwekers in Nederland. Zij leveren het assortiment dat elke twee weken wisselt en van het seizoen afhankelijk is, zodat er altijd iets nieuws te vinden is in het Certi-schap. De initiatiefnemers willen binnen drie jaar 5% van de bloemen- en plantensector bij Certi onderbrengen.

Naschrift: Royal FloraHolland benadrukt in een reactie dat ook via de veiling topkwaliteit planten en bloemen verhandeld blijven worden.

https://fd.nl/ondernemen/1166536/betere-plantenteler-slaat-de-groothandel-en-veiling-over

 

E-mail: service@certi.nl
Telefoon: 0416-692520

Iedere werkdag bereikbaar
tussen 09.00 - 17.00

Volg ons:

.Certi Facebook  Facebook

 

Wil je op de hoogte blijven van onze producten?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Veilig betalen:

Certi veilig betalen betalingsmogelijkheden