Fascinerend om naar te kijken, deze ‘fatal attraction’! Vleesetende planten staan prachtig voor het raam, als miniarrangement in een schaal. En wat dacht u van een minimoeras in de tuin, of een minivijver bij uw zwembad?

In de vrije natuur worden de verschillende families van Vleeseters steeds zeldzamer, omdat hun habitat (moerassen en vochtige gebieden) steeds kleiner wordt. En juist daar hebben ze een extra voordeel, omdat ze uit het dierlijk voedsel dat ze eten ook vooral zwavel, stikstof en fosfor halen.

De verzameling Vleeseters bestaat uit vijf families en meer dan 600 soorten. Vleesetende planten worden ook wel Carnivoren genoemd, afkomstig van het Latijnse ‘carnis’ (vlees) en ‘devorare’ (eten, verslinden).Vleeseters halen hun voedsel uit de bodem en vangen kleine insecten en spinnen. Daar hebben ze twee verschillende strategieën voor:

1. Het prooidier wordt gelokt, vastgehouden en vanzelf verteerd door plantensappen. De dierlijke voedingsstoffen worden door de plant opgenomen en de rest van de insecten wordt uitgescheiden.

2. Vleesetende planten die dieren vangen maar deze niet zelf verteren, maken gebruik van bacteriën die zich op de bladeren bevinden en eten de mest die deze bacteriën uitscheiden.

Vleesetende planten lokken en vangen de insecten op verschillende manieren:
De Dionea Muscipula heeft een;

Klemval

Dionea Muscipula (Venus’ Vliegenval), een meerjarige soort uit het zuidoosten van de VS (Noord- en Zuid-Carolina), groeit in moerassen en veengebieden. De plant is enig in zijn soort en de meest bekende vleesetende plant. De geur en de kleur van de plant trekken insecten aan.
De ronde bladeren zijn geelgroen of rood en hebben gevleugelde stelen. Het zijn zogenaamde klemvallen, die in een fractie van een seconde dichtvallen. De Aldrovanda Vesiculosa (Watervliegenval) gebruikt hetzelfde mechanisme.
De bladrozetten worden zelden groter dan 20 cm. doorsnede. De witte bloem heeft vijf kroonbladeren en is met zijn grootte van pakweg 1 cm. vrij onbeduidend. Ieder blad bestaat uit twee platte bladschijven met harde stekels langs de rand. Kleine kliertjes scheiden een stof af die insecten lokt. Als het insect op de plant gaat zitten, komt het op elke bladschijf in aanraking met drie tastharen en sluit de vliegenval zich onmiddellijk. De twee bladschijven grijpen in elkaar, zodat de prooi niet kan ontsnappen. Door de bewegingen van het insect gaat de val steeds verder dicht en worden verteringssappen geproduceerd. De dichtgevouwen bladklem werkt als een maag, waarin het verteringsproces enkele dagen doorgaat. Na enige tijd blijven alleen de restjes en de verteerde delen van het insect over. Deze worden bij het openen van de val weggespoeld door regenwater of meegevoerd door de wind.

Wilt u de plant in actie zien, voer hem dan insecten. Laat de bladklem goed dichtklappen. Dit kost de plant heel veel energie, en daarom heeft de Dionea bij het dichtklappen ook voeding nodig om weer op krachten te komen. Klapt de Dionea te vaak dicht zonder resultaat, dan gaat hij dood: zes keer dichtklappen zonder voeding is fataal! Zonder dierlijke proteïnen bloeit de Dionea niet.

Haalt u deze plant in huis, zet hem dan in een schaal met regenwater. Zorg voor goed vochtige turfgrond en een plek in direct zonlicht. Door het verwijderen van bloemtakken en dode vallen stimuleert u de groei van nieuwe vallen. Vermeerderen kan door zaaien, stekken (blad) of scheuren in het voorjaar. Niet vorstbestendig.

Zonnedauw en Vetkruid staan het liefst op een zonnige plek op de vensterbank of tuintafel.
In de tuin zet u vleesetende planten op een zonnige plek, een minimoeras heeft beschutting nodig.
Carnivoren houden van zon: door veel licht krijgt het blad een mooie, gezonde kleur.
Soorten die in de zomer liever wat meer schaduw hebben zijn Nephentes, Darlingtonia, Cephalotus Drosera Regia en Pinguicula (een tropische Vetkruidsoort, afkomstig uit Mexico en de hoger gelegen gebieden in Venezuela, behoort tot de cultuurhybriden).
Zolang de planten voldoende regen- of kalkarm water hebben, kunnen ze in de zon staan. Voorkom uitdrogen.

De planten groeien op arme grond met een nitraattekort: dit voedingselement halen ze uit de insecten die ze vangen. De bodem moet dus zuur zijn, een mengsel van hoogveenturf en zand. Gebruik geen voedingsrijke grond: te veel stikstof is schadelijk voor de planten. Creëer nooit een minimoeras onder bomen en bladverliezende struiken: vleesetende planten kunnen niet tegen de schimmels die ontstaan tijdens het verrottingsproces van blad.

Op een lichte, koele plek komt de plant tot rust. Bij een temperatuur onder 10°C schakelt de plant over naar de ruststand.
Bij extreme wind en regen moeten de planten op een beschutte plek staan. Afgeharde exemplaren kunnen het hele jaar buiten blijven staan, net als Sarracenia Flava, Sarracenia Purpurea en Drosera Rotuntifloa. Dionea heeft in de winter een koele plek nodig vanwege de rustfase. Gebruik geen onderbord, houd alleen de grond licht vochtig. Het blad wordt zwart, dit moet u verwijderen; de bol schiet opnieuw uit in het voorjaar. Ook de zomerbekers sterven af in de winter. Knip deze af, om rotten te voorkomen.

Gebruik een onderbord met water voor miniarrangementen met moerasplanten. Gebruik regenwater of kalkarm water en giet nooit op de plant, maar alleen op de grond. Dionea Muscipula, Pinguicula en Drosera mogen in de winter niet te veel water krijgen. De planten zitten dan in hun rustfase en moeten kracht opdoen om in het voorjaar weer bloemen voort te brengen. Houd de grond licht vochtig en voorkom schimmels.
Voorkom een te hoog zout- en mineralengehalte in de grond en verpot de planten iedere twee jaar. De beste tijd daarvoor is in het voorjaar. Verwijder dor blad en afgestorven kelken, om schimmel te voorkomen.
Geef nooit mest, in welke vorm dan ook.
Een goede doorluchting in potten is belangrijk. Wij gebruiken daarom glazen exemplaren die open zijn, zodat er geen stuwwarmte ontstaat: anders verkookt de plant als de zon erop schijnt.
Om de planten af te harden, kunt u ze nu en dan ’s avonds buiten zetten en de volgende dag weer binnenhalen.
Vleesetende planten verzwakken door te weinig licht. Dit kunt u herkennen aan zwakke, groene bladuitlopers. Zet sterke, gezonde planten op een lichte plaats, ook buiten op het terras of in de tuin.
Minituintjes voor het raam hebben een hoge luchtvochtigheid nodig. Schalen en potten met planten zet u in de winter op een plek met een hoge luchtvochtigheid (bijvoorbeeld op de vensterbank of in een kas), of op een beschutte, halfzonnige plek op het balkon.

Tips voor een minimoeras:
Combineer winterharde grassen met vleesetende planten. De wat hogere grassoorten bieden bescherming aan de vleesetende planten. In de buurt van een vijver, op een zonnige, beschutte plek of bij een tuinmuur creëert u uw eigen biotoop met vijverfolie of kunststof. Plaats lage bakken in de grond om water op te slaan en bedek die met een mengsel van hoogveenturf, zand en zure, voedingsarme grond. U kunt ook een raamwerk maken, niet hoger dan 10 cm., met daaronder vijverfolie of een oud vloerkleed, zodat de grond en het water zich kunnen zetten.

Gebruik een mengsel van kokosvezels (perlite) met daarop Spagnummos , turf en zand. Spagnum haalt het vocht uit de onderliggende perlitelaag, waardoor de wortels van de vleesetende planten van water worden voorzien. Spagnum is een belangrijk bestanddeel van hoogveenturf: het zuigt het vocht als een spons op. Zorg voor een glooiende biotoop met droge en vochtige plekken, waar u verschillende soorten vleesetende planten neer kunt zetten. Geef na het planten regenwater en zorg dat overtollig water altijd weg kan vloeien.

Vleesetende planten, Dionaea Muscipula

Helaas niet meer leverbaar

Certi productcode: 03386

Momenteel wél leverbaar

blockimg1

BESTEL EN OOGST

Vandaag besteld, morgen in huis? Niet bij ons, onze producten worden pas na jouw bestelling geoogst.

blockimg2

VERS BEZORGD

Vervolgens verzenden wij onze producten direct vanaf de kwekerij
naar jou toe!

blockimg3

100% VERS

Hierdoor kunnen wij als enigste 100% versheid garanderen. En dat vinden wij het allerbelangrijkste!

blockimg4

TROTS VAN DE KWEKER

Wij geven onze +- 600 kwekers graag een eerlijke prijs. Daarvoor zoeken zij voor jou de allerbeste bloemen en planten uit.

Heb je vragen over ons of onze producten? Wij delen graag onze kennis met jou:

E-mail: service@certi.nl
Telefoon: 0416-692520

Iedere werkdag bereikbaar
tussen 09.00 - 17.00

Volg ons:

.Certi Facebook  Facebook

Certi media pers  Media

.Certi Pinterest   Pinterest

Wil je op de hoogte blijven van onze producten?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Veilig betalen:

Certi veilig betalen betalingsmogelijkheden